BRUGMAN > BRUGMAN MERSERİZE HATTI< GERİ
Brugman zincirsiz merserize hattı aşağıdaki özelliklere sahiptir:
Mükemmel yıkama verimi, güçlü konstrüksiyon
Sessiz çalışma, düşük enerji sarfiyatı, kolay kullanım
Otomasyona uyumlu
Çok az bakım ihtiyacı, hızlı ve kolay montaj
1) MERSERİZE PROSESİ
Merserize işlemi ön terbiye esnasında farklı aşamalarda uygulanır.
A) HAŞIL SÖKME SONRASI:
Maksimum parlaklık elde edilir. Ancak atık haşıl maddesi banyoyu kirletir. Bu da kostik banyosunun kullanım süresini azaltır.
B) PİŞİRME SONRASI:
Takib eden kasarlama işleminde çok iyi bir beyazlık elde edilir. Ayrıca kumaş, terbiye işleminin ilk aşamalarında stabilize edilmiş olur.
C) KASAR SONRASI:
Merserize banyosunun kirlenmesi önlenir, ancak beyazlık ve emicilik olumsuz etkilenebilir. Kimyasal sarfiyatı minimum düzeydedir. Brugman merserize makinaları hem yaştan yaşa, hem de kurudan yaşa çalışır. Ayrıca hem sıcak hem de soğuk merserizasyon yapılabilir.
2) MERSERİZE MAKİNASI
Aşağıdaki kısımlardan oluşur:
A) GİRİŞ BESLEME BÖLÜMÜ:
Kumaşı tamamen açabilmek için 3 adet muz silindir yerleştirilmiştir. Bazı özel uygulamalar için girişe zincirli germe ünitesi ilave edilebilir. Yaştan yaşa uygulamalar için bir ıslatma teknesi ve onu takip eden 50 N/mm sıkma basınçlı “Unipad” sıkma ünitesi, merserizeye girmeden homojen nem dengesini garantiler.
B) MERSERİZE BÖLÜMÜ:
Küçük bir ön emprenyeleme bölümünden ve ters akış bölmeli büyük bölümden oluşur. Kostik banyosu, dolanan ters akış bölümünden akar ve taşan bir kısmı ön emprenye kısmına aktarır. Kostik banyosu buradan alttaki ara tankın içine boşalır ve bir sirkülasyon pompası ile merserize bölümünün sonuna < GERİ gönderilir. 50 N/mm basınçlı “Unipad” sıkma ünitesi merserize ile stabilize bölümlerini ayırır. Yaştan yaşa uygulamalarda konsantrasyon kontrolünü sağlamak için merserize bölümünde önemli miktarda pick-up sağlanmalıdır. Bu da ancak merserizenin sıkma ünitesine bağlı olan giriş sıkma ünitesinde farklı sıkma efektleri ayarlayarak gerçekleştirilir.
C) STABİLİZE BÖLÜMÜ:
Bu bölümün fonksiyonu, nötralizasyon bölümüne girerken kumaşta oluşabilecek çekmeleri önlemektir. Bu nedenle kumaştaki kostik değeri belli bir başlangıç değerinin altına çekilmelidir. Bunu gerçekleştirmek için, nötralize bölümünden gelen su akışının bir kısmı, stabilize bölümü üzerinden ters akış a pompalanır. Kostik < GERİ kazanımı kullanıldığında, çıkıştaki optimum konsantrasyon 2 Be olup bu da kumaş girişinde 8 Be’ye tekabül eder. Bu bölümün sonunda yer alan “Unipad” yüksek basınçlı sıkma ünitesi mükemmel bir banyo ayrımı sağlar. Hem merserize hem de stabilize bölümlerindeki silindir düzeni, sabit silindir kumaş temasını garanti eder. Ayrıca tüm alt silindirler, kumaşın enden çekmesini önlemek için yivli imal edilmişlerdir.
D) NÖTRALİZE BÖLÜMÜ:
Stabilize bölümünü terk eden kumaş üzerinde kalan kostik miktarı 100 g/kg kumaş değerinin altındadır. Bu konsantrasyondaki kumaş stabil olmasına rağmen öncesinde iyi bir yıkama kaçınılmazdır.
3) AKSESUARLAR
A) KOSTİK KONSANTRASYON KONTROLÜ
Yaştan yaşa uygulamalar için bir seviye kontrolü, stabilize bölümünden gelen zayıf kostiği kullanan ara bekletme tankındaki banyo seviyesini muhafaza eder. İstenen konsantrasyonu tutmak için, sirküle eden kostik bir elektronik yoğunluk sensöründen geçer ve gerekli ilaveleri otomatik olarak yapar. Daha az hassas durumlar için Brugman, bir paslanmaz şamandıra ve bir yaklaşma sivici kullanan spesifik yerçekimi ölçümü esasında dayalı bir konsantrasyon kontrolü geliştirmiştir.
B) KONTİNÜ FİLTRE:
Merserize kostiği temiz tutulmalıdır ve bu sebeple sirkülasyon sistemi içersine bir kontinü otomatik filtre temizleme sistemi yerleştirilmiştir.
C) SOĞUTUCU:
Soğuk merserizasyon için kostik sıcaklığı 12 ila 15 C arasında tutulmalıdır. Bunun için temizlemesi kolay bir soğutucu ısı eşanjörü yerleştirilmiştir. 700 kg/saat kapasitelerin üzerindeki üretimler için ve su sıcaklığının max. 5 C olduğu durumlarda sulu soğutucular da kullanılabilir.
D) İNDİREKT ALTTAN ISITMA:
Sıcak merserize işlemi için, merserize bölümü indirekt buharlı ısıtma ve sıcaklık kontrolü ile donatılabilir.
E) STABİLİZE BANYOSU AKIŞ KONTROLÜ:
Kostik < GERİ kazanımı kullanıldığında ekonomik bir < GERİ kazanımı sağlamak için stabilizatörden dönen zayıf kostiğin konsantrasyonu 6 Be’nin üzerinde olmalıdır. Brugman stabilizatörün verimlilği sayesinde çıkışta kumaş üzerindeki kostik konsantrasyonu 100 gr/kg’ın altında iken 8 Be’de zayıf kostik konsantrasyonu elde edilmektedir. Kostik < GERİ kazanımı olmadığı durumda, nötralize bölümünden gelen yıkama banyosunun tamamı stabilize işlemi için kullanılır. F) EN STABİLİTESİ: Sabit kumaş enini sağlamak için, sıkma ünitelerinin diferansiyel hız ayarları sayesinde kumaşın boydan gerdirilmesi ya da serbest bırakılması ayarlanabilmektedir.